Turen går til EYBL i Riga – Virum U17H
Det er ikke kun Bakken Bears og andre senior hold som spiller turnering rundt omkring i Europa. Også nogle ungdomshold er afsted – et af disse er danske Virum U17H hold. Head coach, Jens Døssing, har givet et indblik i hvad der foregår til EYBL, som holdet er på vej afsted mod igen denne sæson.
Jens Døssing forklarer
European Youth Basketball League (EYBL) er en international turnering der blev startet i 1998. Ideen var oprindeligt at ungdomshold fra de baltiske lande samt Rusland, skulle have en fast turnering så de jævnligt kunne mødes og konkurrere imod hinanden. Ved første afholdelse deltog blot 6 hold, men i dag er turneringen boomet og ca. 180 hold fra 25 forskellige lande deltager årligt i de 5 aldersgrupper. Turneringen er struktureret omkring en 1. division og en 2. division, med 16 hold i hver. Som nyt hold starter man næsten altid i 2. division, men med mulighed for at rykke op det følgende år, eller at komme direkte til det såkaldte Superfinals stævne ved at vinde 2. division.
Turneringen løber over hele året, og afholdes ved tre stages. Man spiller fem kampe ved hver stage og når dermed op på 15 kampe i alt. Vi skal i år af sted her i oktober hvor turen går til Riga i Letland, samt til januar og marts hvor vi skal til Vilnius i Litauen, og Ogre i Letland. Det hold der har vundet flest af dets 15 kampe i 2. division kommer til Superfinals sammen med ni andre hold: de seks bedst placerede hold fra 1. division, værtsholdet og de to bedste hold fra Central Europe regionen, hvor der i år deltager 18 hold som spiller imod hinanden ved to stages. Derudover spiller de hold der ender som 2-5 i 2. division et final four stævne, hvor vinderen opnår kvalifikation til næste års 1. division.
Vi endte sidste år som nummer tre i 2. division, men kunne desværre ikke tage til final four, da stævnet blev afholdt i Minsk i Hviderusland, hvor man skal have visa for at rejse ind. Det er ikke en helt let proces at søge om det, og der var desværre ikke nok tid til at få det hele på plads så vi med sikkerhed kunne få alle afsted. Til gengæld har EYBL ledelsen lovet ikke at sende danske hold til Minsk ved fremtidige arrangementer (BMS havde samme problem som os i årgangen over os).
Anderledes udvikling og læring
Vi deltager i år i U17 rækken og det fedeste ved turneringen er at man kan tabe alle kampe hvis man ikke er klar til at spille! Vi tabte sidste år til hold der endte #8 og #11 og det vidner om bredden i turneringen. Det er en ekstremt god læringsproces for de unge spillere at skulle være mentalt og fysisk klar til at spille fem af den slags kampe på tre dage, i et fremmed land og imod spillere de måske aldrig har set før. Med spillere i denne alder oplever alle trænere nok ofte at spillerne vurderer holdene i de hjemlige ligaer ved at tænke på hvad deres indbyrdes kampe endte sidste år, eller ved den klassiske ”vi slog hold x med 10, og de slog hold y med 10, så vi får en let kamp imod y”. Sådan fungerer basketball sjældent i praksis og netop derfor er det kanon godt at møde hold hvor man næsten intet kender til deres niveau og bare er nødt til at komme ud og spille for fuld drøn hvert minut man er på banen. Det rykker virkelig spillernes udvikling, specielt fordi modstanderne ofte spiller i højt tempo og er mere fysiske og aggressive end holdene generelt er i Danmark. Vi møder i år hold fra Rusland, Litauen, Polen, Letland, Finland, Hviderusland, Estland, Luxembourg og Norge, så der er mange deltagere fra store basket nationer.
Derudover er det selvfølgelig sjovt at møde nogle af bedste spillere fra andre lande. Sidste år var vi bl.a. oppe imod svenske Melwin Pantzar der over sommeren har signet med Real Madrid, og ved A-EM i sommers var #3 i rebounds (12 per kamp!), #2 i assists og i top 15 i både blocks og steals imod nogle af Europas bedste landshold. Han er en point guard på 188cm så man kan nok godt selv forestille sig hvor fysisk og atletisk han er når han snupper 12 rebounds per kamp ved A-EM og er top 15 i blocks og steals.
Ben Kovac fra Luxembourgs landshold er en anden af de dygtige individuelle spillere vi var oppe imod sidste år, og som vi får fornøjelsen af at løbe ind i igen i år, allerede ved Stage I. Han er en fysisk wing, der ved B-EM i sommers var #1 i scoring, #2 i rebounds og dermed snittede en double-double med 23 point og 13 rebounds. Han bærer nærmest alene hele Luxembourgs landshold, som vi slog med 1 points sidste år, og det danske U16-landshold slog i overtid ved B-EM.
Kulturelle forskelle
Ud over det sportslige er det selvfølgelig en sjov oplevelse at være til turnering i lande man nok ikke ville ligge vejen forbi på en ferie. Er man til turnering i Sverige ligner det jo meget Danmark, men når man kommer til de baltiske lande oplever spillerne virkelig en anden kultur og til tider også en fattigdom som de ikke er vant til, og det kan være sundt at se og opleve. Maden giver også anledning til nogle sjove historier og minder, og man lærer i hvert fald at man sagtens kan spise macaroni og kogte pølser på glas til morgenmad. Vi lærte at sige tak på litauisk og lettisk så vi pænt kunne takke madkonerne når vi havde spist op, og det var en sjov oplevelse da vi på sidste dagen i Litauen pænt sagde ”Ačiū” (udtales ligesom et nys på dansk) og blev mødt med et gebrokkent ”Mange tak” fra de smilende madkoner.
Ved Stage I i Riga fra 27.-30. otkober skal vi i år møde BS Riga/Ridzene og A. Kraukla/VEF som begge er lokale hold, samt Westcoast All Stars fra Finland, Luxembourgs landshold og SS Saldus som er en lettisk basketskole. Hvis man har lyst til at følge med i hvordan vi klarer os kan man følge livestats på: http://www.eybl.lv/new/b_u17_d2_main.php
Derudover siger vi mange tak til Nordic Basketball for at støtte op om projektet og for opmærksomheden!
// Jens Døssing